Все про вигонку тюльпанів та інших цибулинних у домашніх умовах. Часті помилки при вирощуванні.

Все про вигонку тюльпанів та інших цибулинних у домашніх умовах. Часті помилки при вирощуванні.

Все про квіти

15 хв. 2373

 (0)

Зміст:

1. Вигонка.

2. Природні умови – які допомагають цвітінню цибулинних.

3. Умови та час охолодження цибулинних.

4. У який ґрунт висаджувати цибулинні?

5. Сорти тюльпанів, які найкраще підходять для вигонки.

6. Ефективні розчини для замочування цибулин квітів.

7. Тюльпани до 8 березня.  Як отримати квіти?

8. Основи догляду тюльпанів.

 

 Після покупки цибулинних квітів на приклад тюльпанів, нарцисів і гіацинтів ми поспішаємо їх висадити на клумбу.  Але є й інший варіант вирощування таких чудових квітів.  Тільки уявіть, що на вулиці зима, за вікном все білим біло, а у Вас на підвіконні цвітуть такі яскраві внесення квіти.  Це під силу кожному!

 1. Вигонка.

 І так, для початку потрібно розібратися, що таке за поняття "вигонка".

 Вигонка - це комплекс заходів, які дозволяють отримати повноцінний розвиток і цвітіння рослини в не природні терміни та в нестандартних умовах вирощування.  Тобто створюються такі умови, які допомагають рослині цвісти раніше.  Це дуже простий спосіб вирощування.  Такий спосіб не вимагає багато зусиль та великих витрат.  Сам процес не швидкий (займає приблизно 4-5 місяців), проте цікавий.

 Вигонка умовно ділитися на такі етапи:

     підбір та купівля відповідних видів та сортів цибулинних;

     підготовка грунтосуміші для посадки;

     посадка;

     охолодження у темному приміщенні, яке допоможе добре укорінитися цибулинам;

     та переміщення та дорощування у приміщенні у світлому (або зі штучним освітленням) та теплому місці.

 Крім того, етапи вигонки цибулинних можна розділити ще й за часом цвітіння:

     рання вигонка – цвітінням цибулинних можна насолоджуватися на Новорічні свята.  Для цього посадка проводиться наприкінці серпня або на початку вересня;

     середні терміни вигонки – цвітіння відбудеться у першій половині лютого.  Посадку роблять наприкінці Жовтня чи початку Листопада;

     пізній термін вигонки - для цвітіння до 8 березня.  Період посадки – друга половина Листопада.

 

 2. Природні умови – які допомагають цвітінню цибулинних.

 У природних умовах життя рослин регулюють час та температура.  В осінній період, коли середньодобова температура повітря знижується до значень + 8 - 9 ° С, то у цибулинних декоративних рослин, у тому числі та тюльпанів, відбувається включення біологічного годинника і починається період охолодження цибулин.  І не має значення, де знаходяться цибулини квітів, у холодильнику, у темному прохолодному приміщенні або у ґрунті на клумбі.  Темрява і температура є основними та важливими факторами, які впливають на загальний розвиток рослин.  Якщо буде джерело світла, то паростки, що з'явилися, можуть швидко потягнуться і скривиться до світла.

 Для всіх цибулинних квітучих рослин, крім нарциса папероподібного та амариллісу, потрібно створити умови з низькою температурою, тим самим створюючи штучну зиму.

 Паперовий нарцис і амариліс не потребують охолодження, тому що їхній рідний будинок знаходиться в тропіках.  Але для інших цибулинних квіткових культур, охолодження одна з важливих умов, яку потрібно створити, для того щоб рослини зацвіли в приміщенні.  Час утримання в холоді залежить від виду цибулинних квітів.

 

3. Умови та час охолодження цибулинних.

 Найбільш оптимальною для охолодження цибулинних квітів є температура + 8 - 9 °С.  Якщо температурний режим + 10 °С і вище, то у таких випадках продовжують термін охолодження, але коли спостерігається зниження температури до + 5 °С, то час охолодження скорочується.

 Найменший термін охолодження, необхідний для цибулинних квітів, щоб настало цвітіння:

 Тюльпани потребують охолодження від 10 до 16 тижнів у повній темряві.  Після цього періоду потім переносяться у світле, тепле місце на 2 – 3 тижні.  Після таких маніпуляцій настає період цвітіння;

 Нарциси - період охолодження становить від 2 до 3 тижнів, і від 2 до 3 тижнів в умовах гарного освітлення та тепла;

 Крокуси та мускарі - зберігають від 8 до 15 тижнів у холоді, і від 2 до 3 тижнів тепла та світла;

 Гіацинт – період охолодження становить від 12 до 15 тижнів та від 2 до 3 тижнів в умовах гарного світлового дня та тепла;

 Цибулинні іриси — потребують знаходження в умовах темряви та холоду від 13 до 15 тижнів та в умовах світла тепла від 2 до 3 тижнів;

 Проліску потрібен холод протягом 15 тижнів і тільки 2 тижні перебування на світлі та теплі;

 Нарцису папероподібному як і раніше згадувалося, холод не потрібен зовсім.  Цвітіння настає через 3 - 5 тижнів після висадки у ґрунт;

 Амариліс - після посадки зацвіте через 6-8 тижнів.

 

 4. У який ґрунт висаджувати цибулинні?

 До складу ґрунту, для гарного росту та розвитку рослини повинні входити основні інгредієнти:

      ґрунт садовий гарної якості;

      пісок річкової великої фракції;

      мох-сфагнум;

      торф;

      вермікуліт;

     перліт;

      тирса.

 Фахівці з Голландії рекомендують готувати торфосуміш для посадки в наступній пропорції:

      50 % торфу чорного садового, пропареного або добре промороженого;

      35% торф'яного моху (сфагнуму);

      15% піску річкового;

      якщо рівень кислотності торфу невідомий, можна додати невелику кількість деревної золи.

 Бувають випадки коли, використовують для приготування субстрату, ще й у такому співвідношенні інгредієнтів:

      2 частини (ч.) садовий оброблений від патогенів ґрунту;

      1 ч. компосту;

      1 ч. піску річкового;

      невелика кількість деревної золи.

 Для того, щоб підготувати контейнери до посадки квітів, на дно обов'язково засипається дренажний шар.

 Після цього приготована заздалегідь торфосуміш засипається в контейнери до половини.  Розміщення цибулин має бути, на відстані не більше ніж на 1 см один від одного. Посаджені цибулини рясно поливають.

Важливо!  В один і той самий горщик можна висаджувати тільки одного сорту рослини.  За такої посадки поява паростків, а значить і цвітіння буде з більшою ймовірністю одночасно.  Крім цього такий спосіб значно полегшить догляд за рослинами.

 Бувають і такі фахівці, які успішно практикують вигонку тюльпанів у тирсі.  У такому випадку за основу беруть тирсу, що перепріла, а зверху після посадки квітів вкривають свіжою тирсою.  Але на великих підприємствах найчастіше по вигонці тюльпанів субстрат замінюється гідропонікою.

 

 5. Сорти тюльпанів, які найкраще підходять для вигонки.

 Для вирощування квітів у домашніх умовах найкраще брати:

     прості ранні сорти, які використовуються у ранні та середні періоди вигонки;

     унікальні махрові низькорослі сорти, які рекомендують для посадки як вазон;

     сорти які використовуються для середньо-пізньої вигонки по типу Тріумф-тюльпанів;

      бахромчасті та звичайні з пізнім терміном вирощування тюльпанів.

 Але для вирощування тюльпанів у приміщенні в зимовий проміжок часу не рекомендується сорти типу папугових і сорти з довгими квітконосами, а також Рембрандт.

 Найбільш підходящими цибулинами вважаються першої категорії з розміром цибулини - 10/11 і екстракласу - 12;  12+.  Якщо цибулини дрібнішої фракції, це збільшує ризик, що такі цибулини можуть мати менше сил для закладання квітконоса.  Тобто, чим більший посадковий матеріал, тим менша ймовірність, що цибулини можуть не зацвісти, чим більше цибулина, тим сильніша рослина і тим більше буде привабливою квітка.

 Потенціал до цвітіння цибулин можна визначити вагою посадкового матеріалу.  Чим цибулина важча, тим більша ймовірність у тому, що закладена квіткова брунька.  Гранично допустимою масою цибулини вважається 25 - 30 г.

 Для збільшення розміру цибулин власного «виробництва», рослини забезпечують оптимальними умовами при цвітінні.  Як тільки починає дозрівати пилок – проводять декапітацію (видаляють усі квіти).

 Коли приходить час прибирання, сортування, цибулини викопують і заносять у приміщення з хорошою вентиляцією і температурою близько +20°C на 30 днів, а потім поступово знижуючи її до +16°С.  Восени залежно від термінів посадки цибулини поміщають у холодильник на нижню полицю чи прохолодне приміщенні де температура приблизно становить 8 - 9 °С, проходження періоду охолодження цибулин (стратифікації).

Коли цибулини готуються до посадки, їх очищають від луски.  Це дуже важлива, маніпуляція з посадковим матеріалом, яка допомагає відкрити кореневу систему.  Якщо залишити тверду луску, це може перешкоджати розвитку коренів у субстраті.  Рослина не зможе повною мірою брати всі поживні речовини з ґрунту, а вигонка відбуватиметься лише шляхом ресурсів самої цибулини.  Рослина не повною мірою отримуватиме харчування і буде істотно помітний поганий розвиток рослини.

 Після очищення цибулин від луски потрібно провести огляд і відокремити пошкоджені екземпляри на наявність нальоту або сухих плям.  Особливу увагу потрібно приділити тим цибулинам, на яких утворився сіро-зелений наліт на поверхні цибулини.  Це свідчить про поразку рослин пеніцилезною гниллю.

 Висаджувати такі екземпляри не можна, тому що грибкове захворювання може поширитись на інші рослини на клумбі, при цьому заразивши сам ґрунт.

 Крім пеніцильозу на цибулині можна зустріти й інші захворювання у вигляді сухих вдавлених сірих плям.  Такі плями з'являються при зараженні фузаріозом.

 Тому для запобігання та профілактики різних захворювань проводиться обробка та замочування цибулин у різних препаратах.

 

 6. Ефективні розчини для замочування цибулин квітів.

 Одне з головних завдань передпосадкової обробки цибулин квітів - це позбутися вогнищ грибкової інфекції.

 Для обробки цибулин перед висадкою в ґрунт найчастіше використовують такі препарати:

      Розчин з марганцівки - 2 г перманганату калію на 10 літрів води.  Замочують цибулини протягом 30 хвилин.

      Фундазол – добре справляється з поширеними грибковими захворюваннями.  Для замочування цибулин використовують 30 г препарату на 10 літрів води.

      Максим - один із найкращих професійних препаратів для замочування цибулин.  Він не тільки дезінфікує посадковий матеріал, а й знищує грибки, які утворюються на поверхні цибулини.  Такий препарат використовується навіть на пошкоджених цибулинах.  Препарат має властивість до підвищення імунітету рослин.  Для замочування посадкового матеріалу використовують 4 мл на 2 літри води.  Замочування цибулини триває 30 хвилин.

      Епін - хороший стимулятор, що широко використовується.  При замочуванні використовують 1 мл препарату на 2 літри води.  Замочування триває 24 години.

     Фітоспорин - біофунгіцид, що має широкий спектр дії на ряд грибкових інфекцій.  10 г сухого препарату розводять у 0,5 літрах води.

 

 7. Тюльпани до 8 березня.  Як отримати квіти?

 Якщо у вас є бажання виростити квітучі тюльпани до початку березня, то починайте готувати цибулини (садити або охолоджувати їх) на початку жовтня.  А після Новорічних свят (після 19 січня) перенесіть їх у тепле та добре освітлене приміщення.

 

8. Основи догляду тюльпанів.

 При створенні "зими" цибулинам у льоху, у холодильнику або на балконі у добре закритому ящику, можна додатково зробити накриття із чорного агроволокна.  Таке укриття допоможе уникнути пересихання ґрунту разом з тим не заважатиме циркуляції повітря.  Грунт не повинен пересихати, тому періодично контролює за вологість і при необхідності поливаємо.  У воду для поливу можна додати кальцинит (кальцієва селітра) 20 г на 10 літрів води.

 Коли паростки стануть від 5 до 8 см заввишки, горщики з цибулинами переміщуємо до приміщення з низькою освітленістю та температурою близько +13 - 15 °C.  Через 7 днів потрібно поступово підвищити температуру до 18 ° С та забезпечити рослини гарним освітленням.  Якщо світла рослинам не вистачатиме, це послужить витягуванням та потоншенням стебла.

 В процесі всього періоду вирощування важливо стежити за вологістю ґрунту, тюльпани не люблять нестачі вологи.

 Цвітіння цибулинних квітів у невластиве для них час на перший погляд здається чимось казковим.  Але це поки що, не спробуєш один раз виростити.  Після цього виявляється, що це дуже захоплююче заняття, особливо в зимові, снігові, холодні дні.

 (0)

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты